Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Spanien.

Senest opdateret 04-03-2021 kl 17:05 (dansk tid)

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Spanien for at minimere risikoen for smittespredning med nye COVID-19 varianter. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Læs rejsevejledningen for Spanien.

Information om konkrete restriktioner i Spanien opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Spanien, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Spanien. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Læs vores rejseråd til erhvervsrejser

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Læs om rejserestriktioner og lokale restriktioner nedenfor.

Indrejserestriktioner for erhvervsrejsende

Spanien har indført indrejserestriktioner for rejsende fra Danmark. Som erhvervsrejsende kan du rejse ind, hvis du medbringer følgende dokumentation:

- Krav om negativ PCR- eller TMA-test taget maksimalt 72 timer for alle rejsende til spanske lufthavne og havne, såfremt man ankommer fra et højrisikoland. 
Danmark er frem til mandag den 8. marts ikke et højrisikoland. Det betyder, at rejsende fra Danmark ikke skal fremvise en negativ PCR- eller TMA-test ved indrejse til Spanien. Listen over højrisikolande kan findes her.  

- Indrejseformular. Formularen kan udfyldes online tidligst 48 timer før indrejse i Spanien eller skriftligt ved ankomst til en spansk lufthavn. Du kan finde formularen her eller via applikationen SpTH (både til Android og Apple).

Det anbefales, at erhvervsrejsende der skal rejse mellem de spanske regioner medbringer dokumentation for erhvervsrejsen (f.eks. mødeaftale).

Rejserestriktioner

Nye restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Krav om negativ PCR- eller TMA-test ved indrejse
Der er krav om negativ PCR- eller TMA-test for alle rejsende til spanske lufthavne og havne, hvis man ankommer fra et højrisikoland. Testen må maksimalt være taget 72 timer før indrejsen. Danmark er frem til mandag den 14. marts ikke et højrisikoland. Det betyder, at rejsende fra Danmark ikke skal fremvise en negativ PCR- eller TMA-test ved indrejse til Spanien. Listen over højrisikolande kan findes her. Husk altid at tjekke krav vedr. test med dit flyselskab og være opmærksom på testkrav ved mellemlandinger i andre lande.

Krav om indrejseformular til Spanien
Rejsende til Spanien skal udfylde en formular med kontakt- og sundhedsoplysninger. Formularen kan udfyldes online tidligst 48 timer før indrejse i Spanien eller skriftligt ved ankomst til en spansk lufthavn. Formularen gælder kun ved indrejse med fly. Du kan finde formularen her eller via applikationen SpTH (både til Android og Apple). Der skal udfyldes en formular for hver person – også for børn. Efter udfyldt formular, modtager man en QR-kode, som skal fremvises ved ankomsten i en spansk lufthavn. 

Derudover foretages der temperaturtagning og visuel inspektion ved indrejse. Hvis den rejsende f.eks. har feber eller viser andre tydelige tegn på sygdom, vil vedkommende blive tilset af en læge. Hvis lægen vurderer, at den rejsende skal behandles, videresendes vedkommende til de lokale sundhedsmyndigheder i regionen, der kan beslutte hospitalsindlæggelse eller karantæne.

Karantæneregler

Der er ikke krav om karantæne ved indrejse til Spanien.  

Der er krav om karantæne for alle rejsende fra Brasilien, Sydafrika, Botswana, Comorerne, Ghana, Kenya, Mozambique, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Peru og Columbia til Spanien. Kravet betyder, at alle rejsende fra disse lande skal gå i 10-dages karantæne. Der er mulighed for at afkorte karantænen ved en negativ COVID-19 test taget tidligst på 7. dagen efter indrejse til Spanien. Karantænekravet gælder frem til den 16. marts 2021. Du kan læse mere her (på spansk)

Interne rejserestriktioner

Der er indført ind- og udrejserestriktioner for en lang række regioner i Spanien.

Restriktionerne betyder, at indrejsende fra Danmark uanset ærinde vil kunne indrejse i regionerne. Til gengæld vil en række rejsende herunder turister blive nægtet ind- og udrejse mellem regionerne. Undtaget er personer, der skal på arbejde eller har andre vigtige dokumenterbare ærinder (eks. erhvervsrejse, lægebesøg el.) Transit hjem til Danmark gennem de berørte regioner er fortsat muligt. 

Mange regioner også har indført ind- og udrejserestriktioner blandt kommuner internt i regionen, heriblandt Catalonien og Andalusien. 

Se mere på Sundhedsministeriets oversigt over restriktionerne i de spanske regioner.

Regionerne kan indføre nye restriktioner med meget kort varsel. Derfor bør du altid følge lokale myndigheders anvisninger. Ved tvivlsspørgsmål bedes du rette henvendelse til Den Danske Ambassade i Madrid.

Transitmuligheder

Det er muligt at rejse i transit gennem Spanien. 

Foruden ovennævnte karantæneregler for alle rejsende fra Brasilien og Sydafrika, er der indført midlertidigt indrejseforbud fra Brasilien, Sydafrika og Storbritannien til Spanien. Indrejseforbuddet betyder, at kun statsborgere og personer med permanent opholdstilladelse i Spanien og Andorra vil blive tilladt indrejse. Du kan læse mere om indrejseforbuddene fra Brasilien og Sydafrika her samt indrejseforbuddet fra Storbritannien her.

Indrejseforbuddet fra Storbritannien, Brasilien og Sydafrika gælder frem til  den 16. marts kl. 18.00. 

Lokale restriktioner

Udgangsforbud

Der er erklæret national alarmtilstand for hele Spanien frem til d. 9. maj 2021. Den nuværende alarmtilstand indebærer ikke lukning af de spanske grænser.

Der er indført et obligatorisk natligt udgangsforbud for hele Spanien fra kl. 23:00 til 06:00 samt et nationalt forsamlingsforbud på maks. 6 personer. Regionerne kan justere tidsrummet for udgangsforbuddet med +/- en time. 

Herudover er der indført fuld nedlukning af nattelivet (diskoteker, spillesteder, mm.), forbud mod indtagelse af alkohol i det offentlige rum samt forbud mod rygning i det offentlige rum, når en social afstand på 2 m. til andre personer ikke kan overholdes. 

Restriktionerne er minimumstiltag. Regionerne har fortsat kompetencen til at indføre yderligere restriktioner samt stramme eksisterende. Du bør derfor altid følge lokale myndigheders anvisninger. Find bl.a. de spanske regioners hjemmesider og hotlinenumre her.

Mundbind

Det er obligatorisk at bære mundbind i hele Spanien, hvis du opholder dig i det offentlige rum samt når du rejser med offentlig transport, uanset om du kan overholde en social distance til andre.

Kravet om mundbind gælder ikke for:

  • aktiviteter der er uforenlig med brugen af mundbind (fx indtagelse af mad/drikke, løb og badning).
  • personer under 6 år.
  • borgere med vejrtrækningsproblemer.
  • personer med et handicap og/eller en sundhedstilstand, som forværres ved brug af mundbind.

Myndighederne opfordrer til at man bærer handsker og overholder en social distance på to meter, når man handler i supermarkeder/butikker.

Nedlukning/genåbning

De fleste regioner har kraftigt reduceret den tilladte kapacitet på restauranter, barer, i butikker, biografer og teatre, samt på badestrande, udendørs svømmebassiner, forlystelsesparker, turistattraktioner, m.m. En række regioner har ligeledes indført obligatoriske registre for logerende og gæster på hoteller- og ferieboliger samt i frisørsaloner, skønhedsklinikker, fitnesscentre, m.m. 

Nedenstående er eksempler på lokale restriktioner, foruden de ovennævnte interne regionale rejserestriktioner, i de største spanske regioner (komplet liste kan findes hér). Har du specifikke spørgsmål om en lokalitet, som ikke er på listen nedenfor bedes du sende en mail til madamb@um.dk

MADRID
Forsamlingsrestriktioner:
Forbud mod forsamling på maks. 6 personer i det offentlige rum. Forbud mod forsamling med andre end sin samboende i den private sfære.
Udgangsforbud:
Der er udgangsforbud i tidsrummet fra kl. 23.00 til kl. 06.00 
Barer og restauranter:
Barer og restauranter lukker kl. 23.00. 

CATALONIEN
Forsamlingsrestriktioner:
Forbud mod forsamling på maks. 6 personer, både i den offentlige og private sfære. 
Udgangsforbud:
Der er udgangsforbud i tidsrummet fra kl. 22.00 til kl. 06.00
Barer og restauranter:
Barer og restauranter holder åbent fra kl. 7.30-10.30 samt fra 13.00-16.30.  

ANDALUSIEN
Forsamlingsrestriktioner:
Forbud mod forsamling på maks. 4 personer, både i den offentlige og private sfære. 
Udgangsforbud:
Der er udgangsforbud i tidsrummet fra kl. 22.00 til kl. 06.00
Barer og restauranter:
Barer og restauranter lukker kl. 18.00. Der vil være mulighed for madudlevering frem til kl. 23.30. 

VALENCIA
Forsamlingsrestriktioner:
Forbud mod forsamling på maks. 2 personer i det offentlige rum (hæves fra mandag den 1. marts til 4 personer). Forbud mod forsamling med andre end sin samboende i den private sfære.  
Udgangsforbud:
Der er udgangsforbud i tidsrummet fra kl. 22.00 til kl. 06.00
Barer og restauranter:
Fuld nedlukning af barer og restauranter. Madudlevering vil fortsat være muligt. Fra mandag den 1. marts vil udeservering på barer og resturanter være tilladt frem til kl. 18.00
 

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.
 
Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne, bør du følge deres anvisninger.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  
Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

 

Udrejse af Spanien

Der er forskellige rejsemuligheder fra Spanien til Danmark.

Fly: Det er muligt at flyve fra Spanien til Danmark. Flybilletter kan blandt andre steder købes her: SAS, IberiaNorwegianLufthansa, KLM og Ryanair.

Tog: Daglige forbindelser med mellem spanske byer kan bestilles via Renfe.

Færge: Afgange mellem spanske øer og fastland kan bestilles her.

Bus: Busbilletter kan bl.a. bestilles her.

Køretilladelse

Det er tilladt at køre sammen i et køretøj med max. 9 sædepladser, så længe alle rejsende bor i samme husstand. Brug af mundbind er obligatorisk, hvis du kører med andre personer, der ikke er fra samme husstand. 

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet. 

Indrejse i Danmark

Med de nye skærpede indrejserestriktioner nægtes udlændinge med bopæl i udlandet som udgangspunkt indrejse i Danmark. Det betyder, at man skal have et anerkendelsesværdigt formål for indrejse i Danmark samt skal kunne fremvise en negativ COVID-19-test.

Der er endvidere indført et generelt flyveforbud mod transport af passagerer, herunder danske statsborgere, der ikke kan fremvise en negativ COVID-19-test taget inden for 24 timer før afgang. Forbuddet gælder flyvninger fra hele verden til alle danske lufthavne. Børn til og med 12 år er undtaget for testkravet, men opfordres til at blive testet. Læs mere her.

Du kan få et overblik over testmulighederne i større transitlufthavne her.

Læs mere om reglerne for indrejse i Danmark hos Politiet.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. 

Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark (+45 7020 6044).

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Mere information

Lokale myndigheders hjemmesider

Lokale myndigheders hotlines

Lokale nyhedsmediers hjemmesider

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Spanien eller konsulaterne i Spanien inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Spanien eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemID-nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.

Gratis rådgivning til Erhvervsrejsende

700
Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne her på siden.

Det er dit ansvar at overholde ind- og udrejseregler i de lande, du rejser til. Det er de lokale myndigheder i de enkelte lande, der fastlægger reglerne og afgør, om du overholder dem. Derfor anbefaler vi, at du undersøger de aktuelle, lokale regler og retningslinjer, inden du rejser.

Udenrigsministeriet i København og de danske ambassader og konsulater i udlandet vil ikke kunne oplyse mere end, hvad du kan læse her på siden. Vi tilstræber, at oplysningerne på siden er opdaterede, korrekte og dækkende. Vi kan ikke drages til ansvar for evt. problemer med ind- og udrejse, uanset oplysningerne på hjemmesiden.