Gå til indhold

Forretningskultur

Spaniens erhvervsliv har i de senere år fået et øget internationalt fokus og er blevet endnu mere orienteret mod udenrigshandel end nogensinde før. Her kan du læse lidt om de uskrevne regler, når du skal gøre forretning med spaniere.

Personlig kontakt

Personlig kontakt påskønnes i det spanske forretningsliv, og netværk er derfor af stor betydning, ligesom pleje af kontakter er væsentligt for at styrke de professionelle relationer. Man yder gensidigt hinanden tjenester, hvilket i høj grad styrker netværket af forretningsvenner, hvor man selvsagt selv skal yde for at kunne nyde. I spansk forretningskultur kan tingene tage tid, og tidsplaner kan være svære at overholde, mens forhandlinger ofte trækker ud.

Desuden sættes der pris på lange frokoster og middage, hvor netværket af forretningsvenner plejes. En central faktor i forbindelse med imødekommelsen af behovet for den personlige kontakt er brugen af telefonen i stedet for e-mails. Spanierne foretrækker et personligt opkald eller møde frem for en e-mailkorrespondance, som sjældent resulterer i det store udbytte.    

Omgangstone

Spanske virksomheder er blevet meget mere åbne over for nye impulser og er blevet mere orienterede mod udenrigshandel. Mange spanske virksomheder har dog stadig en overvejende patriarkalsk ledelsesform, og der anvendes derfor i højere grad en formel omgangstone, end det opleves i Danmark.

Brugen af høflig tiltale er gængs i Spanien, ligesom der lægges langt mere vægt på korrekt påklædning, end tilfældet fx. er i Danmark, ligesom korrekt og formel optræden anses som en selvfølge. Det er ikke uvæsentligt, at disse forhold respekteres af den danske gæst.

Spansk mentalitet er dog ikke et entydigt begreb. Denne kan afhænge af lokaliteten. I den nordlige del af Spanien vil man opleve flere lighedspunkter med Centraleuropa end med fx Sydspanien. Vil man invitere på frokost, er det tidligste starttidspunkt kl. 13.00, og mere normalt vil være kl. 14.00. Middag finder tidligst sted kl. 20.30, men kl. 21.00 eller 22.00 foretrækkes.  

Kontor- og åbningstider  

Spanske arbejdstider er noget anderledes end de danske. Normalt forløber arbejdsdagen fra kl. 9-10 til kl. 13-14. Herefter holdes frokost til kl. 16-16.30, hvorefter der arbejdes frem til kl. 19-19.30.  I frokostperioden er stort set alle virksomheder og offentlige institutioner lukkede. Pr. 1. januar 2006 trådte imidlertid en lov i kraft, som giver offentlige ansatte mulighed for at få tidligere fri ved at holde en kortere frokostpause. Det betyder, at mange offentlige kontorer, der tidligere var åbne til 19.00 eller 20.00, nu lukker kl. 18.00. Banker og nogle offentlige kontorer lukker kl. 14.

Butikker har normal åbningstid fra kl. 10-14 og igen kl. 17-20. Stormagasiner og supermarkeder har åbent hele dagen fra kl. 10-22.  I august måned skal man være opmærksom på, at store dele af Spanien holder lukket, og mange spaniere holder sommerferie i hele august.

 The Trade Council på ambassaden kan kontaktes dagligt kl. 9:00-16:00 på telefon (+34) 91 431 8445. 

Møder kun efter forudgående aftale.